Buradasınız : Yönetmelikler

Kişisel Koruyucu Donanımların İş Yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik

Kişisel Koruyucu Donanımların İş Yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik - Kişisel koruyucu donanım, risklerin, teknik önlemlerle veya iş organizasyonu sağlanarak çalışma yöntemlerinde yapılan değişikliklerle önlenemediği, engellenemediği durumlarda kullanılır.

Kişisel koruyucu donanım, risklerin, teknik önlemlerle veya iş organizasyonu sağlanarak çalışma yöntemlerinde yapılan değişikliklerle önlenemediği, engellenemediği durumlarda kullanılır.

BARETLERİN RENGİNE GÖRE ANLAMLARI

Beyaz Baret : Yöneticiler, ziyaretçiler ve teknik personeller (mimar, mühendis, tekniker gibi) çalışma alanı içerisinde beyaz baret kullanırlar.

Sarı Baret : Sadece İşçiler içindir.

Mavi Baret : Bakım ekibi içindir.

Kavuniçi Baret : Ustabaşları ve teknisyenler içindir.

Yeşil Baret: Sağlık personelleri( Doktor, hemşire, acil müdahale ekipleri ve sağlık personelleri ) tarafından kullanılır. Tehlikeli bir alanda hastaya müdahale ederken, yeşil baret kullanılmalıdır. Örneğin; Doğal afetlerde ya da Acil durumlarda yeşil renkli baret kullanan, sağlık personellerine sıklıkla rastlanılır.

Kırmızı Baret : İş güvenliği uzmanları , Yangın, savunma personelleri ve kalite kontrol ekipleri içindir.


BARET MODELLERİ
Baretlerin bir çok kullanım yerleri vardır. Bunlar meslekten mesleğe ve çalışma alanından çalışma alanına farklılık gösterir.
Bunlar; Dağcı Bareti, Aleminyum Baret, İtfaiye Bareti vs gibi değişmektedir. Bu baretler içerisinde bazılarına ek olarak yaptığınız işe göre gürültü engelleyici kulaklık veya kaynak işlerinde gözü bozabilecek yoğun ışığı ve kıvılcımı engelleyen siperlik gibi ek ürünlerde takılabilir.

BARET KULLANMANIN ÖNEMİ
Ülkemizde ve dünyada en çok iş ölümleri iki türlü meydana geliyor. İlki yüksekten düşme, ikincisi ise yüksekten üzerine bir cisim yada cisimlerin düşmesi'dir. Bu tür kazalarda da başımızı korumak önceliğimiz olması gerekir. Başımıza aldığımız en ufak bir darbe dahi ciddi yaralanmalar hatta ölümlere yol açmaktadır. Baret kişisel koruyucu donanımlar içinde en önemli koruyucudur.

Baret bizi hangi tehlikelerden korur.

• Elektrik çarpmalarında başı korur.
• Her hangi bir noktadan baş üzerine düşen ağır malzemelerin baş kısmını yaralanmadan korur.
• Çalışırken başın hareket esnasında sert ve keskin yerlere çarpması ile meydana gelebilecek yaralanmalardan korur.
• Çalışırken uzun saçları toplayarak statik elektrik tesiri ile saçların makinenin dönen kısmına sarılması nedeniyle oluşan kazaların önlenmesini sağlar.

Kısaca meydana gelen yaralanma ve ölümleri çoğu başa alınan darbelerden kaynaklandığı için baş koruyucusu olarak BARET'i saha içinde mukakkak kullanmalıyız.

BARET'TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Baret'in Amacı; Başımıza gelecek darbelere karşı başımızı korumak, yararlanmadan korumak veya kaza riskini minimuma indirmektir. Ancak bu darbenin şiddetinden korunmak için bazı ince ayrıntılar söz konusundur.
Bunların başında işçilerin baret kullanımındaki eğitimidir. Neden?

BARET İÇLİĞİ
Baretin içindeki içlik kısmı baret ile arasında yükseklik olarak 2 cm kadar, yan tarafları (terek kısmı) arasında en az 1 cm kadar boşluk olması gerekir. Bunun amacı barete gelen darbeyi yavaşlatarak cismin doğrudan başa gelmesini engellemektedir. Çalışan işçilerin tamamı bu konu ile ilgili bilgilendirilmelidir.
Bu içlikten dolayı işçiler başta terlemeden yakına bilir ancak bu durum onların sağlığı için olduğunu unutmayın. Bu terlemeden rahatsızlık duyan işçiler bu içlikleri çıkartıp bareti doğrudan başlarına takmaktadır. Bu durum kesinlikle kabul edilmesi mümkün olmayan bir unsurdur.
Başı koruyan aslında baret değil bu yaylanmayı sağlayan içliktir.

BARETİN DAYANIKLILIĞI YETERLİMİ
Kişisel koruyucu donanımlar alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan ilki kişisel koruyucu donanımınızın dayanıklılığını kontrol etmenizdir. Almış olduğunuz kişisel koruyucu donanımı aynı tarzda bir donanımla kıyaslayın şüphelendiren bir durum söz konusu ise kesinlikle bakanlığa bu durumu bildirmelisiniz. Sizin ve bir çok insanın hayatı söz konusu'dur.

Bu durumdan iş güvenliği uzmanı yada işveren sorumlu değildir. Tamamen üretici firmanın yükümlülüğündedir. Bu nedenle üretici firmalar rekabet uğruna insanların hayatını riske atamamaktadır. 

13/11/2001 tarihli ve 2001/3529 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesi ile 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine göre kişisel koruyucu donanımlara ilişkin uyumlaştırılmış ulusal standartlar ve referans numaralarının belirlenmesidir. Kişisel Koruyucu Donanım Direktifi ile ilgili uyumlaştırılmış AB standartlarının listesi esas alınarak Türk Standartları Enstitüsü tarafından uyumlaştırılmış olmalıdır. 

Ulusal standartların adları ve referans numaralarına ilişkin liste Ek-1'de verilmiştir.

BARET NE KADAR BİR AĞIRLIĞA KADAR DAYANIKLI OLMALI

Baretin dayanıklılığı

6331 sayılı yasa Madde 523 Bu konuya açıklık getirmektedir. Buna göre barettin özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır.

- TS EN 397 Avrupa Standartına ve CE uygunluk onayına sahip olmalıdır.
- Fiberglas, plastik, PE , ABS veya alüminyumdan yapılmıştır.
- Kullanım yerine göre ateşe ve alevlenmeye dayanıklı malzemeden yapılmalıdır.
- Yalıtkan olmalı ve elektriği iletmemelidir.
- Sert dış kabı ve içliği vardır.
- İçlik kullanıcının kafası ile baret arasında oluşabilecek şokları absorblayacak bir iç koruma sağlar ki bunu süspansiyon olarak isimlendiririz.
- Süspansiyon vurma kuvvetini absorblar ve baretin her noktasına eşit olarak dağıtır.
- İçlik ile baret arasında 2 cm. ara olmalıdır. İçlik her kafaya göre ayarlanabilir olmalıdır.
- Düşme noktasına göre kafayı 10-15 kg ağırlıklardan koruyabilmelidir.
- Baretin etrafındaki terek 1 cm.den az olmamalıdır.
- Tank gibi kapalı alanlarda kullanılan baretler tereksiz olabilir.
- Kullanılan baretlere diğer koruyucular (kulaklık, gözlük, yüz siperi..vs.) takılabilmelidir.
- Baretler raf ömürleri sınırlı olan koruyuculardandır.
- Raf ömürleri üretim tarihinden itibaren :PoliEtilen: 3 yıl, ABS: 5 yıldır.

BARET'TE ÇENELİK KULLANILMASI DOĞRU MU ?

Baretin çenelik kısmı baretin baştan çıkmaması için kullanılıyordu ancak ihtimal olasılığı oldukça düşük olmasına rağmen belki şehir efsanesi belki olan bir durum bilinmez çenelikten dolayı boğulan olduğundan dolayı çenelik kısmı olmayanları kullanılıyor. Baştan çıkmaması içinde baretin arkasında ufak bir gerdirici sistem var onunla gerdirerek çıkmasını engelleniyor. Bu yüzden çenelik şuan pek kullanılmıyor. Tabi bu duruma itiraz edenlerde var bunun nedeni düşme esnasında da başımızı koruyacak baretin çıkma ihtimali var denilmektedir.

Soru: Peki çenelikli olan mı ? Çeneliksiz olan mı ?
Cevap: Doğru olan yönetmelikte en güncel hali hangisi ise odur. (Bu durum yönetmelikte değişkenlik gösterebilir)

Ülkemizde KKD'ler yeni yeni ciddiye alınıp profesyonel şekilde kullanılmaya başlamıştır. İşçiler bu konu ile pek bilgili ve ilgili değildi tabi ki kazalar kaçınılmaz olabilir. KKD'lerin amacı kazadan gelecek yaralanmayı engellemek yada minimum seviyeye indirmek olduğundan dolayı kullanılıyor. Bu kullanım koşulları sektördenden sektöre değişmektedir. Bu KKD'lerin çeşitleride mevcuttur.
Sipersiz baretlerden tutun tam çelik korumalı ayakkabı veya burun kısmı çelik ayakkabı vs gibi… Bunların tamamı aslında öncelikle yönetmelikleri takip etmek diğeri ise işveren, işveren ekibi, isg uzmanı tarafından en uygun ve güvenli olanı hangisi ise istişare ederek önlemi en güvenli haliyle almaları gerekir.