Biyokimya Tahlilleri

Biyokimya, İnsan, hayvan ve bitki gibi tüm canlı sistemlerinin yapısında bulunan kimyasal maddeleri inceleyen bilim dalıdır.Kişilerde mevcut hastalıkların durumu ve ileride oluşabilecek hastalıkların belirlenmesi ve tedbir alınması adına kan testleri yapılır.
Kan testlerinde ölçümü yapılan bazı testler şu şekildedir;
CA (Kalsiyum): Bu test metabolik ve endokrin bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Kemik metastazlarında ve hastalıklarında kalsiyum düzeyi artmaktadır ayrıca D vitamini eksikliği, kronik böbrek yetmezliği gibi sorunlarda da kalsiyum seviyeleri düşmektedir bu gibi belirtilerin saptanması,kemik metabolizması ve tedavisi için önemli bir testtir.
Fosfor: Bu değer kalsiyum fosfor dengesini ve fosfor metabolizmasını değerlendirmek amacıyla kullanılmaktadır.Örneğin kişilerde akromegali(kontrolsüz büyüme) ve böbrek yetmezliği gibi durumlarda fosfor değeri artarken ,kusma ve D vitamini eksikliklerinde fosfor değeri düşmektedir.
Üre(BUN): Protein metabolizmasının bir ürünüdür ve böbrekler yoluyla idrarla atılır. Sıklıkla kan üre azotu (BUN) olarak ölçülür.Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi için yapılan önemli bir testtir.
Arttığı Durumlar : Böbrek fonksiyon bozukluğu dışında kalp yetmezliği, tuz ve su alımındaki dengesizlikler (kusma, ishal, sık idrara çıkma, terleme), bağırsaklarda kanama, stres, yanıklar, diyetle fazla protein alımı gibi sebeplerle de kan değerleri yükselebilmektedir.
Azaldığı Durumlar : Karaciğer yetmezliği, aşırı kilo kaybı,nefroz (bir böbrek hastalığı) gibi nedenlerle kan değerleri azalabilmektedir.
Glukoz(Kan şekeri):Şeker hastalığının takibinde istenen bir biyokimya kan tahlilidir.Karbonhidrat metabolizması değerlendirilmesinde kullanılır.
Kanda şeker yüksekliği şeker hastalığını gösterir.
TP(Total protein):Karaciğer ve böbrek hastalıklarının takibinde kullanılan bir testtir.Bu hastalıklar sırasında total protein düzeyinde azalma görülmektedir.
HB(Hemoglobin): Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), hemoglobin adı verilen bir protein taşırlar. Bu molekül, akciğerlerden vücudun farklı bölgelerine oksijen taşır.Dolayısıyla düşük olduğu durumda hayati önem taşıyan organlara yeteri kadar oksijen alımı yapılamaz.Hemoglobin düşüklüğü rutin kan testleri ile belirlenir bu sebeple önemlidir.Kan kaybı ve anemi(kansızlık) gibi durumların değerlendirilmesinde kullanılan bir testtir. Aşırı kusma, yanık, egzersiz gibi durumlarda hemoglobin değeri yükselirken, anemi(kansızlık) halinde azalma gösterir.
UA(Ürik asit): Ürik asit düzeyine kanda bakılır,normalde üst sınırı erkeklerde7-8mg/dl,kadınlarda ise 6mg/dl'dir.Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kandaki miktarı artar.Yükseklik bazı faktörler sebebi ile olabilir;şeker hastalığı,idrar söktürücü ilaçlar,ileri dönem kalp yetmezliği,ürik asit atılımını azaltan böbrek hastalıkları.Ürik asit yüksekliği bazı belirtiler şeklinde kendini gösterir;gut hastalığı,böbrek yetmezliği,böbrek taşı gibi böbrek hastalıklarına neden olabilir.
BIL-D (Bilirubin direkt): Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.
BIL-T (Bilirubin total): Karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.
SGOT, AST, SGPT, ALT, GGT: Bu testler karaciğer fonksiyon testleri anlamına gelir. Karaciğerin etkilendiği düşünülen hastalıklarda Biyokimya Tahlilleri hekim tarafından istenilir.