6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanun'unun 15. Maddesine göre işveren, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
İş sağlığı, çalışanların sağlıklarını; sosyal, ruhsal, bedensel olarak en üst düzeyde korumak, çalışma koşullarını ve üretim araçlarını iyileştirmek; Sağlığa uygun hale getirmek, çalışanları zararlı etkilerden korumak, çalışma sırasında çalışanların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecek faktörlerden korunmalarını sağlamak, böylece işin ve çalışanın birbirine uyumunu sağlamak üzere yapılan çalışmaları kapsar.
İş sağlığı, kavram olarak, çalışan bir kişinin çalışma koşulları ile kullanılan araç ve gereçlerden doğabilecek tehlikelerden arınmış veya bu tehlikelerin asgari düzeye indirildiği bir iş çevresinde huzurlu biçimde çalışabilmesini anlatır.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilen, yalnızca işyerlerine bakan, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş hekimlere denmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş kazaları tanımını Yaralanmalara, ölümlere, üretim kayıplarına ve zararlarına yol açan planlanmayan olaylar olarak yapmaktadır.
Çalışanların sağlık gözetimi,çalışanların sağlığını korumak ve geliştirmek amacı ile çalışanlara verilecek her türlü sağlık hizmetini kapsar, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli tarafından yürütülür.
Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek bunlara uygun yaşama ve çalışma ortamları yaratmayı amaçlayan bir bilim dalıdır. Kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz.
Hijyen,genel olarak bilindiği üzere sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü olarak tanımlanır. Hijyen sözcüğü genel olarak Sağlık Kurulları ya da Sıhhi Temizlik Bilimi olarak da tanımlanır.
Hekim ile çalışan arasında ilk temas işe giriş muayenesi ile başlar. Bu nedenle çok önemlidir. Aslında işe giriş muayenesi işle çalışanın uyumunun değerlendirilmesidir.
Periyodik muayenenin amacı sağlıklı olarak işe başlayan çalışanın işyeri ortamının olumsuz koşullarından dolayı sağlığının olumsuz yönde etkilenip etkilenmediğini belirlemektir. Etkilenmiş ise erken tanısı ve erken tedavisi için önlem almak için bir fırsattır. Bir hastalığın ne kadar erken tanısı konar ise çalışana o kadar az zarar vermesine izin verilmiş olur ve erken, etkin ve ucuz tedavisi de sağlanmış olur.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14. Maddesine göre Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleridir.
Mesleki riskler genel olarak biyolojik, biyomekanik, kimyasal ve radyolojik riskleri kapsayan fiziksel tehlikeler ile psikososyal tehlikelerden oluşur. İşyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek psikososyal risk etmenleri şöyle sıralanabilir; çalışma ortamı,çalışma süresi,yönetim ve çalışanlarla ilgili faktörler,ücret,sendikalaşma,genç çalışanlar,gebe ve emziren çalışanlar,ayrımcılık baskı ve taciz,stres.
İntegral OSGB olarak işe girişlerde ve periyodik olarak yapılması zorunlu olan sağlık tarama ve testlerini Mobil Sağlık Aracımız aracılığıyla işyeri sınırlarınız dahilinde gerekli işlemler yapılmaktadır. Bu analiz ve testler uzman doktor görüş, inceleme ve değerlendirmelerinden sonra işletmenize veya işyeri hekiminize teslim edilmektedir.
Biyokimya, İnsan, hayvan ve bitki gibi tüm canlı sistemlerinin yapısında bulunan kimyasal maddeleri inceleyen bilim dalıdır.Kişilerde mevcut hastalıkların durumu ve ileride oluşabilecek hastalıkların belirlenmesi ve tedbir alınması adına kan testleri yapılır.