5 Temmuz 2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği uyarınca bu yönetmelik kapsamına giren işyerlerinde çalışanlar Hijyen eğitim belgesi olmayanlar çalıştırılamazlar.Yönetmelik kapsamındaki iş kolları şöyledir;
Hijyen Eğitimi
- Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
- İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
- Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
- Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
- Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
İşyeri sahibi ve işletenleri çalışanların hijyen eğitimi alması ve bu şekilde çalıştırılmasından birinci derece sorumludur. İşyeri sahibi ve işletenleri bizzat çalışıyorsa onların hijyen eğitimi alması gerekmektedir.
Hijyen eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilir.Verilen eğitimler 8 saatten az olamaz,katılımcılara eğitim sonunda kurs bitirme belgesi verilir.
Hijyen eğitiminin içeriği işyerinde hijyen şartlarına uyulmaması sebebiyle risk oluşturan virüslerin,bakterilerin,parazitlerin,mantarların ve diğer enfeksiyon nedenlerinin genel özelliklerini,bulaşma yollarını,hangi iş kollarında çalışma ortamında nasıl bulaşmalar olabileceğini,dolayısıyla burada yapılan çalışmalarda halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini,bulaşan hastalıkların belirtilerini ve bu hastalıklardan nasıl korunmak gerektiğini kapsayan konulardır.